Erupcija je veb sajt na kome mozete naci i postaviti vesti iz zemelj i inostranstva. Kategorije koje obuhvata su: ekonomija (biznis, ekonomija), politika (spoljnja, unutrasnja), mobilni telefoni (gedzeti i tehnika), automobili (novosti iz auto sveta) i muzika (bendovi, koncerti desavanja). Svi tekstovi su na srpskom jeziku i obuhvataju podrucje ex. jugoslavije.
Web sajt Kamatica nudi na jednom mestu sve banke u Srbiji. Sve vrste finansijskih usluga kes krediti,stambeni krediti, krediti za nabavku vozila, devizna stednja i dinarska stednja, tekuci racuni,platne kartice i ostale finansijske usluge uporedivo prikazane. Dnevna kursna lista, lizing kompanije,osiguranja,penzioni fondovi, investicioni fondovi.Odlican uporedni prikaz i detaljne informacije.
 
Hotel/Restoran Car

O Smederevu

Smederevo (lat. Smederevo; grčki Sfenterom; nemački Semendria; rumunski Semendria; mađarski Szendrő; turski Semendire) je veliki industrijski centar na obalama Dunava u severoistočnom delu Srbije i sedište Podunavskog okruga. Prvi pomen Smedereva nailazimo godine 1019. kada je ovde uspostavljena jedna od episkopija novostvorene Ohridske arhiepiskopije. Naselje dobija na značaju tek u XIV veku sa povlačenjem srpske države na sever pred turskim naletima. 1427, nakon smrti svog prethodnika Stefana, despot Đurađ Branković je po prethodno utvrđenom dogovoru morao da ugarskom kralju vrati Beograd. Kao grad sa tradicijom prestonice Smederevo se izdvojilo odmah po izgradnji Smederevske tvrđave 1430. godine. Sve do 1459. godine grad je bio sedište Despotovine na čelu sa despotom Đurđem Brankovićem. Nakon toga grad potpada pod vlast Turaka. Iako je razoren u sukobu 1459, Turci uviđaju njegov izuzetno povoljan položaj na Dunavu i dograđuju utvrđenje sada za svoje potrebe. Tokom dugog perioda bio je sedište Smederevskog sandžaka, sve do dolaska Austrougara 1718. 1739. grad je opet pod Turcima. Međutim razvoj grada za vreme Austro-ugara nastavljen je otvaranjem prve osnovne škole 1806. godine, za vreme Prvog srpskog ustanka. U to vreme u gradu je osnovan Praviteljstvujušči sovjet, na čelu sa Dositejem Obradovićem i Smederevo je ponovo postalo prestonica. Sa početka 20. veka grad je brojao 7.000 stanovnika, a danas prema poslednjem popisu iz 2003 godine ima 62.900 stanovnika u gradu i 116.000 u selima ubraja se u deset najvećih gradova u zemlji. Na širem području grada, računajući i sedam prigradskih naselja, Smederevo broji 77.808 stanovnika (po popisu iz 2002. godine

Prvo pominjanje Smedereva pod ovim nazivom zabeleženo je u povelji vizantijskog cara Vasilija II iz 1019. godine, u delu koji govori o Braničevskoj eparhiji Ohridske arhiepiskopije. Prvi pisani pomen o Smederevu nalazi se i u povelji kneza Lazara iz 1381. godine, u kojoj se spominje manastir Ravanica i sela i imanja koja poklanja “u Smederevu ljudini Bogosavu s općinom i s baštinom”.

Postoje mnoga mišljenja o značenju toponima Smederevo.
Italijanski istoričar Antonio Bonfini (1427.–1503.) u svome delu Rerum Hungaricarum decades IV cum dimidia navodi da ime Smedereva potiče od Svetog Andreje (Inače, mađarski naziv za Smederevo koji se do danas zadržao u ovom jeziku je Szendrő).
U delu Ohridska arhiepiskopija u početku XI veka Stojan Novaković je napisao : Poznato je poodavno da je Smederevo pokvareno EIS MONTE AUREO , jer je grad podignut na mestu nekadašnjeg rimskog grada Mons Aurea , što u prevodu znači Zlatno Brdo. Ova rimska naseobina zabeležena je na Pojtingerovoj karti koja potiče iz IV veka.
Postoji mišljenje da je toponim Smederevo složenica dve reči : smet i drevo zbog izrazito gustih hrastovih šuma na ovom području.
Toponim Smederevo po nekim izvorima vuče poreklo od srednjovekovnog muškog imena Smender
Mnogi autori smatraju da je poreklo ovog toponima iransko-hazarskog porekla. U prevodu sa iranskog Semender znači krajnja vrata . Upravo tako se zvao i hazarski grad koji se nalazio na jugozapadnoj obali Kaspijskog jezera. Krajem X veka Hazarsko carstvo nestaje i mnogi stanovnici Semendera, bežeći pred najezdom osvajača, uputili su se u naše krajeve, nazivajući svoja nova naselja imenima svojih ranijih prebivališta.

Geografski položaj
Smederevo se nalazi na 40o 39’ severna geografske širine i 20o 57’ istočne geografske dužine. Nalazi se u severoistočnom delu Republike Srbije, na drugoj po veličini evropskoj reci Dunavu. Od prestonice Beograda udaljen je svega 46 kilometara.

Klima
Smederevo ima više stepsko kontinentalnu nego umereno kontinentalnu klimu. Srednja godišnja temperatura u gradu je 11,4 °C. Srednja januarska temperatura je tek nešto ispod nule (-0,6 °C), dok julska dostiže prosečnih 21,9 °C. Tokom prolećnih meseci (mart,april i maj) prosečna temperatura iznosi oko 14 stepeni. Tokom jeseni (septembar, oktobar i novembar) prosečna temperatura je 9,6 stepeni. U Smederevu padne oko 650 mm vodenog taloga godišnje. Najviše je padavina u maju (72 mm) i junu (86 mm) a najmanje u februaru (38 mm).

Restoran za pravi užitak u specijalitetima

Restoran nudi vrelu domaću pogaču, Sjenički sir i kajmak, kao i sveže salate u svako doba. Od nacionalnih jela služe se gravče na tavče, sarma, svadbarski kupus kao i sva sezonska jela (sarmice od vinove loze, zelja...)
detaljnije...


Sobe i apartmani

Svaka soba i apartman poseduju kupatilo, telefon, TV sa satelitskim programom i klima uređaj.
detaljnije...